Op 10 december 2019 heeft de BFHBOV zich aangesloten bij de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB).  Dit historische gegeven heeft als doel de gegradueerde verpleegkundigen te vertegenwoordigen binnen de koepelorganisatie voor verpleegkundigen. We wensen op een opbouwende, positieve wijze deel te nemen aan de debatten over de toekomst van het verpleegkundig beroep en in deze  de belangen van alle gegradueerde verpleegkundigen behartigen.

Onze ziekenhuizen, WZC, thuiszorg en andere sectoren kreunen onder het tekort aan verpleegkundigen. 
De cijfers liegen er niet om: in 2013 ontving de VDAB nog 3.027 vacatures voor verpleegkundigen, in 2018 was dat aantal al verdriedubbeld tot 9.487. 
“Tussen november 2018 en oktober 2019 ontvingen we 10.434 vacatures voor verpleegkundigen, en daarvan stonde n er op 31 oktober nog 1.691 open”, zegt Joke Van Bommel van VDAB. 
Onze ziekenhuizen zitten duidelijk in de problemen als het over hun personeel gaat. Bovendien kampt de sector met een dubbele vergrijzing, zegt Joke Van Bommel. “Enerzijds gaan er meer verpleegkundigen met pensioen, maar anderzijds wordt de bevolking ook ouder en is er daardoor meer werk.”
Hoog tijd dus om de instroom te vergroten en het beroep verpleegkunde terug aantrekkelijk te maken. Als beroepsvereniniging willen we hier op een constructieve wijze en in overleg met alle actoren in het werkveld heel hard aan meewerken


Waarom een nieuwe beroepsvereninging voor HBO5 verpleegkundigen?
​​​​​​​